Az én mesém…ez egy kicsit privát írás lesz – nem baj?

Szülőként, nagyszülőként is tanulunk, napról napra!

Hogy mit? Elmondom…

Az úgy kezdődött, hogy valamikor 2023 elején, egy januári délelőttön hívott a fiam, Krisztián Braziliából, hogy mutatni szeretne valami érdekeset!

Éreztem, hogy nagyon izgatott a hangja, el sem tudtam képzelni, mi lehet. „Eldobtam” mindent, amit csináltam és mondtam: „Na, mutasd!”

Krisztián mutatta telefonjával a számítógépe képernyőjét, amin egy szép színes rajzot láttam.

Mi ez? – kérdeztem.

Hááát, csináltam a gyerekeknek egy mesekönyvet!- mondta.

Mesekönyvet? – kérdeztem. Te, aki állandóan rohansz, nincs egy perced sem… mikor csináltad? Ráadásul nem is tudtam, hogy írói vénád is van! Hogy csináltad?

Háát, nem is én csináltam egyedül, hanem együtt csináltuk a ChatGPT-vel!- mondta mosolyogva.

 

Akkoriban már én is hallottam ezt-azt a ChatGPT-ről, illetve a mesterséges intelligenciáról, de nem gondoltam, hogy a fiam már használja is.

Elmondta, hogy úgy jött az ötlet, hogy valamelyik reggel a nagyfiú, Leo morgolódott, hogy nem tudja ügyesen bekötni a cipőjét. Apa persze mondta, hogy ezt már azért egy ilyen nagyfiú igazán tudhatná… szóval, szó szót követett és gondolhatjátok, hogy ettől a kis feszültségtől aztán nem indult valami jól a reggel. Apát bántotta a dolog és gondolta, kitalál valamit, amivel „elveszi a reggeli feszültség élét”. Gondolta, „becsomagolja” a történetet  egy mesébe, hátha az majd hat Leora…

Igy is lett. Leült a számítógéphez és  belépett a ChatGPT-be, amit már addig is használt az angoltanítása „asszisztenseként”… szóval, leírta a Leo és testvére Enzo aznapi történetét.

A mesterséges intelligencia chatbotja, a ChatGPT pedig dolgozott… a Krisztián által adott leírás, kérések, utasítások alapján  kikerekedett egy kis tanulságos történet a varázscipőfűzőről…, amit végül még– ezt a mesterséges intelligencia képalkotó generátora által készített – érdekes, szép képek is illusztrálnak.

(Aki már „megszerezte” a mi online tananyagunkat, már láthatta a mesét, tudja, hogy mi is a story és mi lett a varázscipőfűzővel és a két kisfiúval, ugyanis a mese – bár portugálul íródott- elkészült magyar nyelven is-és ajándékképpen – és egy kicsit mintaként is benne van a tananyagunkban.)

A történetet folytatva Apa aztán ezt a maga által- a ChatGPT-vel készített és egy képalkotó mesterséges intelligenciával illusztrált kis mesét letette  délután Leo ágyára –és kíváncsian várta a fogadtatást az iskolából hazatérő fiúktól.

Leo és Enzo természetesen nagyon meglepődött, hogy az ő történetük megelevenedik ebben a különlegesen illusztrált mesében. Szóval, örültek neki, amikor Apa felolvasta a mesét , aztán megbeszélték a szülőkkel a dolgot, hogy mi is a tanulság ebből… Igy aztán – ezzel a „mesés” meglepetéssel és egy kis katarzissal fel is oldódott a reggeli feszültség.

A fiam olyannyira megörült  a hatásnak, hogy elkezdett gondolkodni, mik is itt a problémák a gyerekek körül a családban, melyeket  lehet, hogy mesével könnyebb orvosolni mint állandó szemrehányással.

Igy született aztán újabb mese az esti fürdésről, a fogmosás nehézségeiről, a két testvér közötti veszekedések tanulságairól, arról, miért fontos gyümölcsöt is enni vagy éppen egy iskolásnak- ha nincs is kedve, de van feladata, akkor pl. olvasni vagy számtant gyakorolni.

Gondolom, ezek a nehézségek szinte minden családban előfordulnak.

Igy alakulgattak a mesék sorra, egymás után. Krisztián fiam egyre jobban tudott promptolni, vagyis kéréseket, utasításokat, parancsokat adni az általa kitalált történetek megírásához a mesterséges intelligencia  egyik legnépszerűbb chatbotjának, a ChatGPT-nek, aztán meg a képalkotó BING-nek.

Nyilván tudna mesélni , hány meg hány próbálkozás volt amögött, hogy egy-egy mese kikerekedjen vagy a meséhez általa is jónak ítélt illusztrációk megszülessenek.

Ahogy sorra, egymás után születtek a mesék, ezzel párhuzamosan, mi itt Magyarországon is bekerültünk a mesterséges intelligencia „bűvkörébe”. Itt a SEAGULL Alapítványban Kiss Kati kolleganőmmel beiratkoztunk az elérhető legjobb, legérdekesebb kurzusokra, rengeteget olvastunk, próbálkoztunk, megint tanultunk és megint tanultunk, közben megint próbálkoztunk… hol lelkesedtünk, hol elkeseredtünk, aztán megint lelkesedtünk..

Éreztük, hogy ez a mesterséges intelligencia robbanás megváltoztatja a világot: naponta olvastunk újabb és újabb fejlesztésekről, lehetőségekről, felhasználási területekről.

Éreztük, hogy itt valami új dolog születik, új lehetőségek nyílhatnak –és most van a pillanat, amikor ebbe be kell kapcsolódni.

Mint igazi tanárok aztán persze úgy gondoltuk, hogy amit mi megtanultunk, azt kötelességünk is továbbadni- hiszen ezt csináltuk egész eddigi életünkben.

Igy született meg a gondolat, hogy készítsünk egy olyan online tananyagot, amiivel be tudjuk mutatni az innovatív szülőknek, nagyszülőknek, hogy ők maguk is alkothatnak a gyermekeikről, az ő történeteikről egy kis mesét, mesekönyvet.

Nem tudom, Ti hogy gondoljátok, de szerintem, amikor fiatal szülők vagyunk, sokszor mondogatjuk, amikor a gyerekünk mond egy jópofa dolgot, hogy „ezt le kellene írni, mert elfelejtjük”… aztán persze nincs rá időnk – és tényleg elfelejtjük…

Most meg itt van a kezünkben ez az eszköz, a mesterséges intelligencia szövegalkotó képessége, a ChatGPT, „aki” nálunk talán még sokkal jobban meg tudja fogalmazni a történeteket, hiszen az elmúlt 9 hónapban – kis túlzással – kiolvasta a világ szinte összes létező könyvtárát. Arról nem beszélve, hogy Ő sokkal gyorsabban ír, mint mi. Hihetetlen, tényleg! Majd meglátjátok!

Szóval, nem részletezem tovább, csak a lényeget mondom: csináltunk a SEAGULL Alapítvány égisze alatt egy weboldalt, aminek az üzenete: MINDIG TANULUNK!

Igy a címe is ez: www.mindigtanulunk.hu

Nézzetek bele!

Elsőként elkészítettünk az „ihletet adó” témára mesekészítésre egy online tananyagot ezzel a címmel:  „Készíts gyermekednek személyre szóló mesét, mesekönyvet – a mesterséges intelligencia segítségével”

 

 

Az volt a szándékunk, hogy a szülők egy családi közös együttműködésben hozzanak létre valami olyat, amit még nem csináltak-és úgy, hogy ezzel örömöt adnak legfőképpen a gyermekeiknek. A mese sztori kitalálása, megalkotása során megtanulják a mesterséges intelligencia  szöveg –és képalkotásának alapjait és ezzel ők maguk is új készségek birtokába kerülnek, ami még nagyon jól jöhet nekik a későbbiekben!

Hosszan sorolhatnám még, hogy mi minden „másodlagos” eredménye lehet egy ilyen kis családi projektnek.

Remélem, Ti is részt vesztek majd benne – és  megtudjátok!

Hogy a mi kis családi sztorink végét is elmeséljem:

Az történt, hogy egymás után születtek a mesék a fiam és a mesterséges intelligencia együttműködéséből, no meg a fiúk kimeríthetetlen mindennapi kalandjaiból.  Addig-addig szaporodtak a mesék, mígnem egy kis mesekönyvvé nem növekedtek.

Ekkor született meg az elhatározása a fiamnak, hogy: „Ezt most már ki kell adni! ” Elkezdte szerkeszteni, alakítgatni, címet adni, borítót, hátlapot csinálni… Aztán elhatározta, hogy kiadja ezt a mesekönyvet, hátha másokat is érdekel.

Most már akár az Amazonon is megtalálhatjátok –  egyelőre portugál nyelven.  Tervben van persze a magyar kiadás is- a nagyi örömére, meg az angol kiadás is, hátha  egy ilyen mesekönyvből  a gyerekek is szívesebben tanulnak angolul, vagy szívesebben hallgatnak akár a szüleiktől angolul is esti meséket.

A legújabb fejlemény az, hogy az Amazonon történő online forgalmazás mellett kiadásra került Braziliában egy portugál nyelvű nyomtatott változat is, merthogy a mesekönyvet az esti meséhez mégiscsak jobb kézbe is venni…

Én, a nagyi meg boldog voltam a teljes folyamatban, mert minden napra jutott valami érdekes történet – öröm vagy bánat – az alkotás során, amit a fiam nekem elmesélt…

Mi meg itt a MINDIGTANULUNK alkotó kis csapata az online tananyag birtokában most szeretnénk sokakat arra biztatni, hogy ők is készítsenek egy családi mesét, mesekönyvet a mesterséges intelligencia segítségével.

Azt tervezzük, hogy tartunk egy online WEBINÁRT, ahol elmondjuk, miért érdemes ebbe az örömteli folyamatba belevágni és persze azt is, hogy MIT és HOGYAN kell csinálni. Ha valaki még több támogatást is szeretne, akkor akár egy MINIKURZUS-ra is bejelentkezhet.

Szóval, ne mondja senki, hogy nem kap segítséget ahhoz, hogy elkészítse élete első mesekönyvét- akár a gyermekeinek, vagy egy „Családi sztorijaink” c. alkotást a családjának.

Aztán ő is átélhet boldog pillanatokat, ahogy én is, amikor a fiam elküldte ezt a fotót, ahol kicsomagolta a nyomdából megérkezett könyveket.

Szóval, ez volt az én privát történetem, hogy miért áll a szívemhez ennyire közel ez az tananyagunk…

Háát, ez volt a mi kis privát mesénk!

Itt a vége, fuss el véle…

 

Ui./1. Ha tudni szeretnétek, mi is ez a tananyag, itt belepillanthattok:

https://www.mindigtanulunk.hu/ai-alapok-szuloknek-egyedi-mesekeszites/

A tananyag mellé lesz ajándékba az egyik Krisztián készítette mese is.

Ui./2 Ha szeretnétek meghallgatni, hogyan is készíthettek – minden előismeret nélkül is –  egy ilyen mesekönyvet vagy meg szeretnétek tudni, hogy mi fán is terem  ez a mesterséges intelligencia– gyertek el , regisztráljatok be az október 26-án 18 órai kezdettel tartandó INGYENES online bemutatónkra.

Itt tudtok regisztrálni: https://www.mindigtanulunk.hu/online-tajekoztato/

Addig is kövessétek a facebook oldalunkat!

Ha feliratkoztok a hírlevelünkre, folyamatosan hozzájuttok a mesterséges intelligencia mindennapi alkalmazásának lehetőségeiről szóló hírekhez, tájékoztatókhoz.

Na, tényleg itt a mese vége…

Az október 26-i találkozásig is üdvözlettel:

Körmendi Éva Anna
minditanulunk.hu tananyagfejlesztő,
AI tanácsadó