Amikor megnéztem Zuckerberg szeptember 27-i  META bejegyzését, ahol az összes tevékenységét AI asszisztensek intézik, akkor azért elámultam… és nagyon izgatott lettem…

Meg is állítottam a videót, amit a közösségi oldalán közzétett, mert nem akartam hinni a szememnek, hogy nem csupán „megrendeli” az AI asszisztensektől a dolgokat – akár még a reggeli elkészítését is, hanem BESZÉLGET velük, sőőőőt, ők, az AI asszisztensek is BESZÉLGETNEK EGYMÁSSAL…

Atyavilág…  ez hihetetlen!  Itt történik ez velünk ???

 Maga a közzétett pillanat Mark Zuckerberg  reggeli ébredéséről  és  a további pillanatokról nyilván nem volt véletlen J

Azzal volt összefüggésben, hogy éppen azon a napon – szeptember 27-én -volt a  Meta Connect 2023, mely konferencián  a cég bemutatta azokat a technológiákat, amik szerinte a  közeli és távolabbi jövőt formálják majd.

 Ki is tettem a mindigtanulunk FB oldalunkra a Zuckerberg FB oldalán megjelent videót.

Nézzétek  meg ott, vagy az azóta a youtube-on is közzétett kis jelenetet.

Én vagy 100X megnéztem, mert nagyon magával ragadott és elgondolkodtatott.

Persze tudom, hogy ez nálunk  nem ma vagy holnap következik be, de – a bejelentés  szerint- az USA-ban bizony hamarosan megjelennek az AI asszisztensek- akár a kisfilmben látott ismert karakterek arcával és hangjával.

Olyan mesterséges intelligenciákat hoztunk létre – nyilatkozta Zuckerberg-, amelyek személyiséggel, saját véleménnyel, érdeklődési körrel rendelkeznek, és talán szórakoztatóbb velük kommunikálni, mint az eddig is – pl. az ügyfélszolgálatokon – használatos AI alapú chatbotokkal. Szóval, ez egy  merőben új felhasználói élmény lehet.

A Meta évek óta élen jár a mesterséges intelligencia alkalmazásban,  eddig is olvashattunk a kiterjesztett valóságot kínáló Spark platformról, de a szöveg és képgenerálásban azért nem voltak az elsők között. Megjelent ugyan a LIama2 modell, de ez nem volt eddig átütő siker.

Ezek a  most bejelentett fejlesztések viszont valóban átütőek lehetnek.

Létrejött egy mesterséges intelligencia általános AI asszisztens – META AI néven,  „akivel”,  úgy lehet kommunikálni mint egy  emberrel aki WhatsAppon, Instagramon, Messengeren tud  kapcsolódni, beszélni, reagálni.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy „ mintha” – szóval ne felejtsük el, hogy az AI asszisztens NEM ember, nem gondolkodik, nem érez…- de jól tudja használni azt az adatállományt, ami a rendelkezésére áll, amit megtanult – vagyis, amit nap mint nap  mi is „tanítunk neki”.

 Ez a 28 karakter is pl.- bár élő. valódi emberek kölcsönzik neki az arcukat, személyiségüket, hangjukat- mégis inkább azt szolgálják, hogy legyenek olyan – „emberihez hasonló” kommunikációs helyzetek, melyben mi emberek komfortosabban érezzük magunkat.

Ők azok, nézzétek!

A 28 karakterrel, a  velük való interakcióval olyan érzésünk lehet, mintha ismerős emberekkel beszélgetnénk. Mindegyikük rendelkezik profillal az Instagramon és a Facebookon , így  akár most is megismerhetjük őket.

Ezeket az AI-kat  a META új szereplőgárdának tekintheti – mindegyik egyedi háttértörténettel, akikkel a legkülönbözőbb témákról lehet majd beszélgetni, attól függően,  hogy ezek az   ismert   személyiségek milyen karaktert képviselnek ( sportember, táncos, vagy éppen a főzésről lehet valakivel csevegni.)

Úgy tudom, sok angolos kollega is hírlevél olvasó, ezért ideteszem a linkeket is, hátha van kedvetek a diákjaitokkal feldolgozni ezeket az angol nyelvű híreket vagy éppen angolul olvasni.

Nem vállalkoznék arra, hogy az összes bemutatott újdonságot megemlítsem, de azért az fontos, hogy  a Quest 3-on és a Meta RayBan okosszemüvegen elérhető lesz a  szöveg alapú megoldás, amelyik a Bing keresőjét használva tud válaszolni a kérdéseinkre, valós idejű információkat nyújtva, sőt fotorealisztikus képeket is tud létrehozni. (Igaz,  ez is egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető.)

 A nagy bejelentés kapcsán egyébként a FORBES magazin is készített egy nagyinterjút  Mark Zuckerberggel, ami nem meglepő, hiszen valóban nagy fejlesztések bevezetéséről szólt a konferencia.

 Zuckerberg az interjúban hangsúlyozta, hogy  az elmúlt évben fantasztikus áttörések történtek  a mesterséges intelligencia fejlesztése területén  és úgy gondolja, hogy ez átalakítja majd az összes  terméket, amelyeket használunk és  teljes  iparágakat is.

„Szerintem – mondja a Forbes  interjúban – sok különböző AI lesz, amelyekkel az emberek különböző dolgokhoz fognak kapcsolódni. Nagyon izgatott vagyok, hogy segítsek ebben. A másik, ami szerintem idővel nagyon izgalmas lesz, az a metaverzum, azaz az emberek képessége, hogy gyakorlatilag fizikailag jelen legyenek egy másik személlyel, bárhol is vannak a világon.”

 Ideteszem a Forbes interjú linjét is – https://www.youtube.com/watch?v=_hbqrnpHN-U – hogy aki tudja, hallgassa meg angolul, illetve a tanárkollegák akár használják is fel  ezt a mai szöveget az angoltanításban – akár a mindigtanulunk.hu-n, a tanári segédanyagból már megismert CHatGPT-s módszerekkel feldolgozva J

 Kedves Hírlevél olvasók!

 Mi következik  a fentiekből?

 Emlékszik valaki- aki már az előző írásainkat  is olvasta, hogy ott mi volt a kérdésünk?

Az volt, hogy „ Te TANÍTASZ vagy TANULSZ?”

 A válaszunk pedig az volt, hogy igen: mindkettő igaz ránk. Tanulunk és tanítunk folyamatosan.

Én most is azt mondom, hogy ez most napról napra még  sürgetőbb feladat.

Muszáj elsajátítanunk a mesterséges intelligencia eszköztárát, mert láttuk  a nyitó Zuckerberg kisfilmből, hogy másodpercek múlva már ebben a világban élünk.

Ok, nem lesz itt mindjárt a beszélő  AI asszisztens, akinek feladatokat adhatunk vagy akár mindent meg is beszélhetünk, de MÁR MOST lehet egy AI asszisztensünk a munkánkban és a magánéletünkben is- ha időben lépünk-és tanulunk!

Ahogy korábban is irtuk, mi ezért hoztuk létre ezt a mindigtanulunk.hu honlapot, ezért készítjük  az online tananyagainkat, ezért tartunk webináriumokat, mert szeretnénk, ha ehhez a demokratikus eszközhöz minden TANULÓ EMBER hozzáférne.

Pillanatok kérdése és ehhez értenie kell mindenkinek!

Ezért indítottuk ezt a hírlevelünket is, hogy minél szélesebb körben tudjuk megismertetni a témát.

A hírlevélre itt tudnak az ismerősök, családtagok feliratkozni:

www.mindigtanulunk.hu/tajekoztatas

Nézzétek meg még egyszer a fentieken túli  jelenlegi kínálatot és válasszátok ki, melyik témával kezdtek és melyikkel  mentek tovább.

A tananyagkínálatunk folyamatosan bővül, szeretnénk ugyanis elérni, hogy mindenki/sokan úgy gondoljanak a mesterséges intelligenciára, mint olyan eszközre, ami megkönnyítheti az életünket.

 Meglátjátok, ha elkezditek és sikerélményt okoz, akkor használni fogjátok a mindennapi életben.

Ehhez viszont fontos megtanulni az alapokat és lépésről lépésre a gyakorlatban kipróbálni a különböző eszközöket.

Böngésszetek az oldalunkon, kövessetek minket a  facebook oldalunkon

https://www.facebook.com/mindigtanulunk

– és  kérünk, ajánljátok az oldalainkat az ismerőseiteknek is, hátha őket is segítik ezek az információk, segédanyagok.

Mi ígérjük, hogy időről időre próbálunk számotokra  hasznos információkkal, felhasználási javaslatokkal tájékoztatni.

MI – mindig tanulunk!

Reméljük, hogy Ti is!

Körmendi Éva & Kiss Katalin

a mindigtanulunk.hu tananyagfejlesztői, tanácsadói