🚀 MINDIG TANULUNK/ 1 – Az új tudásmegosztó weboldalunk ✨

Ezennel bemutatjuk a SEAGULL Alapítvány új tudásmegosztó oldalát a www.mindigtanulunk.hu oldalt 🌟🌟🌟

Aki régóta ismer minket, tudja, hogy alapítványunk 1994-es indulása óta szívügyünk az oktatás 📚

Akkor hoztuk létre a Jonathan Livingston SEAGULL Alapítványi Iskolát, melyben 20 éven át, évente kb. 500 diák- fiatal és felnőtt – fordult meg nálunk, az, akárhogy is számolom kb. 10.000 diák a 20 év alatt, akinek a tanulására, szemléletének alakulására – reméljük – jó hatással voltunk 💪

Amikor – a jogszabályi változások miatt – elfogytak ezek a lehetőségek, nem működtethettük tovább a szakképző iskolánkat, akkor váltottunk.

Cikkünk címlapképe a mindigtanulunk.hu weboldalunk nyitóoldalának fotója, rajta az alapítványunk névadó regényének – Richard Bach: Jonathan, a sirály – ikonikus mondata: ”Az igazi sirály ott él mindannyiunkban” 🌅

Igen, hiszünk abban, amit a fenti regény közvetít: fontos a szabad akarat érvényesülése az életben, abban, hogy az önmegvalósításnak nincsenek határai, abban, hogy nekünk magunknak is tennünk kell azért, hogy az álmainkat megvalósíthassuk…

A körülöttünk megváltozott helyzet miatt a továbbiakban az alapítványi stábunkban a figyelmünket, tudásunkat, tapasztalatainkat elsősorban a fiatalok és felnőttek élethelyzetének javítása, a munkaerőpiacra való felkészítésükre fordítottuk – akkor már a Felnőttképzési Központ keretein belül, melynek továbbra is a SEAGULL Alapítvány volt a fenntartója 🎓.

Hány álláskereső fiatal és felnőtt szerzett nálunk szakképesítést, elsősorban az akkori Munkaügyi Központ/Foglalkoztatási Főosztály vagy valamilyen EU-s projekt támogatásával. Ezt követően jött számos olyan, számunkra nagyon nagy kihívást jelentő – jellemzően EU által támogatott -projekt, melyben tovább folytathattuk a fiatalok és felnőttek személyiségformálását, tudásának, készségeinek fejlesztését – a kifejlesztett személyközpontú, gyakorlatorientált módszertanunk felhasználásával 💡.

Most látjuk, hogy a covid időszakot „túlélő”, de a nemzetközi és hazai nehézségek miatt gazdaságilag rendkívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások, családok számára – sajnos – nem az az elsődleges kérdés, hogyan fejleszthetnék a munkatársaik vagy a saját készségeiket, hogy megfeleljenek az egyre nagyobb kihívásoknak 💼.

Ennek az új helyzetnek a következményeként – krónikus forráshiány- a mi intézményeink is nehéz és új helyzetbe kerültek.

Mi eközben is folyamatosan tanultunk, de ki az, aki ma jelentős erőforrásokat szán az egyre szűkülő kereteiből arra, hogy képezze magát, a munkatársait, a gyermekeit?

Sajnos, egyre kevesebben. Hosszú idők óta – úgy általában véve is – az iskola is válságban van… Nem csak a „Kit tanítsunk?”, „Mit tanítsunk?”, vagy „Miből tanítsunk?”, „Hogyan tanítsunk?” klasszikus kérdései merülnek fel a tanárok körében, hanem – sajnos- más alapkérdések is…

Ki fog most az oktatásra pénzt költeni a cégeknél? Ki költ a gyermeke tanulására a korábbiaknál még sokkal többet? Pedig, az oktatási helyzet jelentős változásaival együtt számolnunk kell azzal, hogy a felnőttek és lassan a gyerekek oktatásának egyéni tervezése is nagy felelősséget ró ránk. A gazdasági nehézségeken túl, közben itt vannak a világ új kihívásai.. .

2022 októberében szinte berobbant a köztudatba a MESTERSÉGES INTELLIGENCIA fogalma és gyakorlata 🤖.

Alig egy hónap alatt milliók ismerték meg, ma – nem telt el egy félév szinte – már közel 200 millió ember használja a legismertebb „MI”eszközt, a ChatGPT-t 💬.

Nyilván a mi vagy a Ti ismerőseitek közül is sokan, sőt remélhetőleg már Ti is használjátok. 😊

2023 elején- felismerve ennek az eszköznek a szinte korlátlan lehetőségeit a tanulás terén, elkezdtünk ezzel mi is az alapítványunknál behatóbban foglalkozni.

Áprilisra elkészítettünk néhány olyan ismeretterjesztő tananyagot – elsősorban szülők számára -, ami bevezeti a felnőtteket a mesterséges intelligencia, a „MI” vagy másként nevezve az „AI” izgalmas világába. 🎓

Ezeket az első tananyagokat az év elején még egy e-learning, moodle keretrendszerben készítettük el, de aztán minket is „beszippantott” a lehetőségek végtelen sora. Láttuk, hogy ontja a környezetünk, az internet, a világsajtó a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeinek hosszú sorát.

Igy elhatároztuk, hogy alkotunk erre a témára egy új weboldalt, ami alkalmas lesz az intenzív tanulásunk tapasztalatainak megosztására.

Ez az oldal lett a „mindigtanulunk.hu” weboldal – merthogy valóban: MI MINDIG TANULUNK! 🌟

Igen, itt tartunk: akármilyen szakmában is vagyunk, akárhány évesek is vagyunk: MINDIG TANULUNK!

Az már csak a véletlen műve, hogy a sok töprengés után megalkotott weboldalunk neve tartalmazza a mesterséges intelligencia rövidítését, a „MI”-t.

Szóval, úgy is mondhatnánk: MI-ndig tanulunk 😄😄😄

Tanuljatok Ti is velünk!

A tanulásunkat, a weboldalfejlesztést, a tananyagfejlesztést ez idáig a J.L.SEAGULL Alapítvány támogatta- lehetővé téve , hogy a megszerzett tudást vagy ingyenesen vagy nagyon alacsony, támogatott áron adjuk tovább. 🌟🙌

Meggyőződésünk, hogy minden felnőttnek – akár szülő, nagyszülő, munkavállaló vagy nyugdíjas, vagy éppen fiatal felnőtt vagy diák- értenie kell a mesterséges intelligencia adta lehetőségek felhasználásához, ami könnyebbé, jobbá teheti az életét. Persze van, aki ezt egy perc alatt „veszi” és használja és van, akinek kell egy kis buzdítás, támogatás.

A szülőknek, nagyszülőknek, diákoknak, tanároknak készített anyagainkkal az a küldetésünk, hogy „megszelidítsük” ezt az ismeretlent és a mindennapi szolgálatunkba állítsuk. 💪💡

Ezzel a most elindított sorozatunkkal bemutatjuk a tudásmegosztási tervünk lépéseit, ingyenes és kedvezményes anyagait, a számos felhasználási lehetőséget, remélve, hogy mindenki „rajongóvá válik” – és eszközként használja a mindennapi életében a mesterséges intelligencia adta lehetőségeket. 📚🚀

Kalandra fel! Hamarosan jövünk a további részletekkel! 🌟🔜

Körmendy Éva & Kiss Katalin tananyagfejlesztők 😊👩🏫👩💻